Historie

De Martini Brassband Groningen (MBG) is in 1972 opgericht en staat sinds september 2005 onder muzikale leiding van Rieks van der Velde. De naam is een verwijzing naar onze thuisbasis: de Martinistad met zijn Martinitoren. Groningen en de Martini Brassband; onlosmakelijk met elkaar verbonden.

De Martini is een enthousiaste band dat een breed scala aan leuke, gevarieerde optredens geeft.  Deze optredens kunnen varieren van een zomeravondconcert in de buitenlucht, een kerkdienstbegeleiding met aansluitend concert, het jaarlijks voorjaarsconcert tot deelname aan de Nederlandse Brassband Kampioenschappen.

Met diverse podiumplaatsen en het kampioenschap in 2007, neemt de MBG jaarlijks met succes deel aan de prestigieuze Nederlandse Brassband Kampioenschappen in de 2e divisie.

In 2012 heeft de MBG haar eerste CD opgenomen met 17 werken, die gemaakt is in het kader van het 40 jarig bestaan van de band. De CD is te bestellen via pr@martini-brassband.nl of via de leden van de Martini Brassband. De prijs is € 10,- per stuk (excl. € 2,50 verzendkosten). Verzending van de CD geschiedt na betaling van het verschuldigde bedrag op het rekeningnummer van de MBG: NL51INGB0003372180 te Groningen.

Ook het buitenland is voor de MBG inmiddels geen onbekend terrein meer. De afgelopen jaren werden concerten gegeven in Duitsland, Zweden, Zwitserland, Luxemburg, Tsjechië en Oostenrijk. Tijdens de meest recente reis (juli 2011) werd onder andere opgetreden voor het beroemde keizerlijke slot Schönbrunn in Wenen.

Wat is een brassband?
De Martini brassband is een band volgens Engels model. Dit betekent dat het orkest een vaste bezetting kent van 28 muzikanten. Hoewel sommige Engelse brassbands nog wel op straat spelen, is de MBG een van de vele bands die inmiddels niet meer marcheren, maar enkel concerten geven.

Brass staat voor het engelse woord: ‘koper’. In een brassband en brassensemble worden alleen koperen blaasinstrumenten bespeeld. Aangevuld met een uitgebreide slagwerksectie is de klankkleur van een brassband dan ook uniek te noemen. Binnen de wereld van de blaasmuziek neemt de brassbandcultuur  zonder enige twijfel haar eigen plaats in.

Deze foto is genomen tijdens de Nederlandse Brassband Kampioenschappen in Tivoli Vredeburg te Utrecht, november 2014.

Deze foto is genomen tijdens de Nederlandse Brassband Kampioenschappen in Tivoli Vredeburg te Utrecht, november 2014.