De jubilerende Martini brassband, die 50 jaar werd dit jaar, is zaterdag 11 juni tijdens de Dutch open brassband Championships met voorsprong uitgeroepen tot winnaar in de 2e divisie. Met 95 punten, 6 punten los van de nummer 2, maakte de jury een duidelijk statement. Ze pakten in de Oosterpoort Groningen niet 1, maar 2 bekers, want bugeliste Marianne Groothof won ook nog de solistenprijs met haar vertolking van het stuk Icicles.

De Martini brassband opende met het stuk Prelude and Chorale van Stijn Roels waarin de jury zijn waardering uitsprak over de prachtige klank van de band.

Hierna volgde de bugelsolo Icicles van Anne Grete Preus in een arrangement van Magnus Brandseth, met als Solist Marianne Groothof. Dirigent Rieks van der Velde had dit stuk gehoord als jurylid tijdens Siddis brass en wilde dit graag programmeren. De jury waardeerde de muzikaliteit van de soliste en het sfeervolle begeleidende slagwerk.

Als groot werk kozen band en Rieks voor het stuk Lions of Legends. Dit prachtig stuk van Thierry Deleruyelle over het rijk van de leeuw ligt de band goed, door de klank passagens in de akkoorden en een sfeervol middendeel. Het ritmische deel was niet makkelijk, maar ze floreerden op het podium. De levensechte leeuwenbrul die tijdens het stuk meermaals terug kwam maakt het plaatje compleet.

Na de 1e divisie werden de uitslagen bekend gemaakt en tijdens de prijsuitreiking in de avond, na de kampioensdivisie werden ook de bekers uitgereikt.

De Martini brassband kan nu nog niet achteroverleunen, want 10 juli staat een deelname aan het Wereld muziekconcours in Kerkrade op het programma. Waar onder andere ook de stukken van de DOBC te horen zullen zijn, samen met het verplichte werk Entertainments van Gilbert Vinter. 2 juli geven we hiervan alvast een voorproefje op een try out samen met fanfare Oranje Grootegast.

8 juli vertrekken ze met de bus richting Limburg om het 50 jarige jubileum feestelijk voort te zetten.

De volledige uitslag van de 2e divisie:

1.            Martini brassband           95 punten

2.            Brassband Düren              89 punten

3.            De Bazuin Oenkerk         88 punten

4.            Brassband Heman              87 punten

Beste Solist: Marianne Groothof

De Martini Brassband feliciteert Marcator brassband en Provinciale brassband Groningen met hun wist in de 1e– en kampioensdivisie.

Deel dit Bericht